Beleggen wordt steeds populairder

Beleggen zou een onderdeel van je vermogen kunnen vormen. Vermogen is één van de 3 basis elementen binnen een financieel plan.  (Inkomen, Uitgaven & Vermogen)
Als financieel planner ben ik GEEN beleggingsadviseur. Dit is mijn disclaimer voor alle duidelijkheid. Mijn persoonlijke ervaringen met beleggen zijn gericht op vermogensvorming en niet op speculatie.
 
Wat heb je een liever?

 • Een kans van 0,1% op een rendement van 100%; of
 • Een kans van 100% op een rendement van 0,15%?

Het is niet mijn bedoeling je te informeren over: Spectaculaire koersontwikkelingen van cryptomunten, spraakmakende beursintroducties, de spectaculaire groei van bedrijven in technologie en duurzame energie leiden tot succesverhalen en discussies op internet. Bijvoorbeeld koersexplosie van GameStop in 2021.
 

Internet verlaagt de drempel voor zelf beleggen

Opvallend is dat zelf beleggen weer aan populariteit heeft gewonnen. Online brokers melden als gevolg van deze trend een forse toename van het aantal klanten en transacties. Lagere transactietarieven, gebruiksvriendelijke apps en een historisch lage vergoeding op spaartegoeden trokken nieuwe beleggers aan.
 

De markt voor indexproducten (ETF)

Spreiden is één van de belangrijke onderwerpen bij vermogensvorming. Één van de vormen van beleggen is het volgen van een index of ETF’s genoemd. Een ETP is een op de beurs verhandelbaar product dat tracht de prijsbewegingen van haar benchmarkindex te volgen.  Een ETF brengt spreiding met zich mee waarvoor niet zelf alle losse elementen moet kopen, controleren en bijhouden. De populariteit van indexproducten is onder andere te danken aan gebruiksgemak en lage kosten.
Wanneer je van de ontwikkeling van de aandelenbeurs wil profiteren dan kan een index-tracker een geschikt product zijn. Een indexproduct is een overzichtelijk instrument zelfs voor iemand met weinig kennis van beleggen, hoewel er zeker risico’s zijn. Er bestaan indexproducten voor specifieke beleggingscategorieën, sectoren, landen, regio’s, met specifieke looptijden voor staatsleningen of zelfs voor specifieke thema’s. Let wel op het valuta-risico.
Neem in je plan ook op waar je belegging aan moet voldoen zoals:

 • duurzaamheid
 • je gewenste regio
 • tech of consumptie enz

Naast ETF’s zijn beleggingsfondsen vaak ook geschikt voor spreiding van risico’s. Hier zijn net als in ETF’s veel verschillende vormen in met nog meer verschillende thema’s.


Vermogensbeheer

Een andere manier om te profiteren van de ontwikkeling op de beurs is om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. De diepgang van de informatie en de transparantie lopen flink uiteen tussen de diverse aanbieders. Controleer dan ook de verhouding tussen de kosten en de inspanningen van een aanbieder en/of fondsbeheerder. Natuurlijk zijn de in het verleden behaalde beleggingsresultaten ook van belang.

Een vermogensbeheerder kan zich onderscheiden door:

 • lage kosten;
 • gemak, flexibiliteit;
 • maatwerk, keuzemogelijkheden;
 • brede dienstverlening, ontzorgen;
 • actief beleid gebaseerd op een eigen beleggingsvisie;
 • het behalen van goede beleggingsresultaten.

Voor klanten met kleinere vermogens leggen de aanbieders de nadruk niet op brede dienstverlening of op maatwerk, maar vooral op gemak en lage kosten. Dit vertaalt zich vaak in het gebruik van modelportefeuilles met een beperkt aantal indexproducten. Is dit wat bij je past? Dan is dat een goede keuze. Wil je meer, zoek dan een beheerder die bij je wensen past, en ga er vanuit dat deze meer kosten in rekening brengt.
 

Passend bij jezelf

Beleggen moet bij je passen, ga dan ook goed na hoe je je voelt bij winsten en verliezen op korte en langer termijn.
Zorg voor duidelijkheid, maak een plan en probeer eens te beleggen, in een fictieve of kleine portefeuille. Het volgen van een cursus, training of masterclass is ook een goede mogelijkheid.
Het is voor een belegger zinvol om zichzelf de vraag te stellen: “heb ik voldoende discipline om een succesvolle belegger te zijn of kan ik beleggingsbeslissingen beter uitbesteden aan een professional?”

Afsluiting

Beleggen is voor veel mensen een abstracte wereld waarin zij zich (nog) niet thuis voelen. Het loont de moeite om te onderzoeken welke dienstverlening het best bij jou past en te beoordelen of de geleverde dienstverlening meer waarde toevoegt dan de kosten die worden berekend.

Wil jij weten wat vermogensopbouw voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op