Samenwonen & Trouwen

Samenwonen of trouwen of geregistreerd partnerschap?

Gefeliciteerd! Dit is hét moment om je financiën samen op een rij te zetten.

Samenlevingscontract

Wanneer je gaat samenwonen staat jullie gezamenlijke financiën op een rijtje zetten waarschijnlijk niet bovenaan jullie ‘to do lijst’. Toch is het belangrijk om een aantal zaken vast te leggen. Dit kan een hoop ellende voorkomen op het moment dat onverhoopt één van jullie iets overkomt of de relatie op de klippen loopt. Daarvoor sluit je een samenlevingscontract. Het is aan te raden om dit via de notaris te regelen. Hierin kun je zaken vastleggen over jullie huis, de spullen die jullie (gezamenlijk) bezitten of pensioenzaken. En niet te vergeten: eventuele kinderen.

Met een goed samenlevingscontract zorg je financieel gezien voor elkaar. Als je elkaars partner bent voor de erfbelasting dan ben je automatisch elkaars fiscale partner. Dit kan belangrijke voordelen hebben voor de belasting die je over je inkomen en/of vermogen moet betalen. Ook bij onverhoopt overlijden geldt (binnen termijnen) dat er dezelfde vrijstellingen gelden als bij gehuwden.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan zijn jullie allebei voor de helft eigenaar van al jullie bezittingen en schulden. Oók van wat je voorafgaand aan het huwelijk bezit of aan schuld hebt. Heb  je bijvoorbeeld een studieschuld? Dan gaat de helft daarvan over de partner. Het zelfde geldt overigens ook voor spaargeld.

Vanaf begin 2018 zijn de wettelijke regels m.b.t. het huwelijk gewijzigd.

Als je geen huwelijkse voorwaarden laat opmaken, trouw je vanaf begin 2018 niet langer in algehele gemeenschap van goederen. In plaats daarvan ontstaat een zogeheten ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Een gevolg daarvan is dat alle bezittingen die je voor het huwelijk bezat, buiten de huwelijksgemeenschap vallen en dus privévermogen blijven.

Het is daarom belangrijk om een goede administratie bij te houden van jullie beiden bezittingen. Misschien niet de leukste klus om te doen, maar wel een belangrijke. Onder de nieuwe regels ontstaan namelijk 3 vermogens: het gemeenschappelijk vermogen dat is/wordt opgebouwd  zodra jullie getrouwd zijn en de 2 vermogens die er waren voordat jullie gingen trouwen. Deze wetswijziging geldt óók voor geregistreerd partners.

Meer rekenwerk bij scheiding

Hopelijk eindigt jullie huwelijk niet in een scheiding. Maar stel dat…. De nieuwe wet maakt de afwikkeling bij een scheiding wel eerlijker, maar ook ingewikkelder. Er komt meer rekenwerk bij kijken. Als je de financiële gevolgen van jullie huwelijk nú al goed regelt, zijn jullie straks goed voorbereid. Wat er ook gebeurt.

 Trouwen op huwelijkse voorwaarden

Als je op huwelijkse voorwaarden trouwt dan worden er voorafgaand aan het huwelijk afspraken gemaakt over de verdeling van eigendommen, erfenissen, en schulden tussen de huwelijkspartners. Deze afspraken worden door een notaris vastgelegd in een akte. Een belangrijke reden om dit te doen is wanneer één van jullie of allebei een eigen bedrijf heeft. Dit ter bescherming tegen verdeling van o.a. het eigen vermogen of het voorkomen van deling van inkomen als er sprake is van een echtscheiding. En ter bescherming van privévermogen van de partner bij faillissement.

Geregistreerd partnerschap

Niet iedereen heeft de behoefte om te trouwen. Maar trouwen heeft wel een aantal praktische voordelen. Geregistreerd partnerschap is een goed alternatief. Het is een wettelijk erkende samenlevingsvorm, net als het burgerlijk huwelijk. In de ontbinding zijn er verschillen. Zo kan het partnerschap zonder tussenkomst van de rechter ontbonden worden. Dan moeten jij en je partner het wel eens zijn en mogen jullie geen minderjarige kinderen hebben.

Rechten en plichten

Bij een geregistreerd partnerschap mogen jullie elkaars achternaam gebruiken. Jullie zijn fiscaal partners en ook elkaars wettelijke erfgenamen, tenzij jullie dit in een testament anders hebben geregeld. Jullie zijn ook verplicht om in elkaars levensonderhoud te voorzien. En wanneer jullie kinderen krijgen, hebben jullie automatisch samen het ouderlijk gezag over hen. Het geregistreerd partnerschap kan ook gevolgen hebben voor jullie pensioen, bijvoorbeeld wanneer jullie uit elkaar gaan.